Maliny a jejich účinky

Maliny sú plné vitamínov, minerálov a iných pre telo prospešných látok. Obsahujú nasledovné: Voda, bielkoviny, tuk, sacharidy, luteín (antioxidant, farbivo), vláknina, železo, vápnik, horčík, fosfor, draslík, sodík, meď, selén, omega 3, omega 6 mastné kyseliny, vitamíny A, B, C, E, K, betakarotén, kyselinu listovú a kyselinu pantoténovú.

Maliny obsahujú okolo 13% jednoduchých cukrov, z minerálnych látok veľa vápnika, horčíka, fosforu, železa, draslíka, vitamínu C, karotén a vitamíny skupiny B, ďalej kyselinu jablčnú, vínnu, citrónovú, mravčiu, salicylovú, glykosidy. Maliny taktiež obsahujú pomerne mnoho pektínu, trieslovín a rastlinného farbiva. Jadierka malín obsahujú 16% žltozeleného oleja. Obsah kyseliny salicylovej je prospešný pri horúčkovitých ochoreniach (znižuje horúčku obzvlášť u malých detí).

Maliny sú žlčopudné a močopudné, takže sa odporúčajú pri reumatizme a niektorých ľadvinových a pečeňových chorobách. Vitamín A je prírodným liečebným prostriedkom pri očných problémoch a poruchách videnia. Už v starej čínskej medicíne boli maliny využívané proti šeroslepote.

Toto šťavnaté ovocie pomáha vďaka obsahu vitamínu C posilňovať imunitu. Vitamín A spolu s prírodným farbivom antokyanín bránia zmenám očí, ktoré spôsobujú šeroslepotu a zákaly. Pri látkovej výmene pomáha komplex vitamínov B. Zároveň tiež pôsobí proti stresu a migréne. Minerálne látky fosfor a železo pomáhajú pri krvotvorbe, správnej funkcii srdca a nervovej sústavy a vápnik sa zas stará o zdravé kosti a zuby. Na mužskú i ženskú sexuálnu výkonnosť priaznivo pôsobí zinok, ktorý je v zrniečkach. Obsiahnuté triesloviny pomáhajú čistiť aj črevá a odvádzajú z tela prebytočné tekutiny.

Čím je farba plodov tmavšia, tým väčšie množstvo antioxidantov obsahujú. Antioxidanty viažu voľné radikály a tým chránia telo pred rakovinou. Sú cenné pri liečbe horúčok, zápalových infekcií a reumy.

Maliny sa odporúčajú aj pri liečbe cukrovky. Znižujú hladinu cukru v krvi, čím bojujú s cukrovkou i jej pridruženými ochoreniami.

Maliny pomáhajú znižovať krvný tlak a hladinu cholesterolu v krvi. Sú odporúčané pri liečbe chudokrvnosti a dokonca aj Alzheimerovej choroby.

Britské a americké výskumy dokázali, že toto ovocie znižuje ranné nevoľnosti tehotných žien. Vhodné sú i pri ženských ťažkostiach spojených s menštruačným cyklom.

Účinky malín na chudnutie – Maliny sú vhodným ovocím pri chudnutí. Toto ovocie: dodáva energiu, zvyšuje silu imunitného systému, rýchlosť metabolizmu, urýchľuje trávenie, zlepšuje stolicu, prečisťuje celé telo od škodlivín a je močopudné, čo je veľká výhoda pri chudnutí. Odvodnené a prečistené telo, môže rýchlejšie a zdravšie schudnúť, ako telo plné škodlivých látok a zadržanej vody. Maliny konzumujte počas sezóny 1 krát za deň, vzhľadom na to, že sa veľmi rýchlo kazia.

Luteín – Žltooranžové farbivo luteín patriace do skupiny karotenoidov. Vedci z Harvardskej univerzity na základe najnovších výskumov vyslovili predpoklad, že luteín je špecifický antioxidant potrebný pre udržania zdravého zraku a jeho pravidelné užívanie môže mať priaznivý vplyv na funkciu očí.

Používa sa pri nachladení, angíne, bakteriálnych a vírusových infekciách ako prostriedok vyvolávajúci potenie. Ľudové liečiteľstvo odporúča maliny ako liek proti chudokrvnosti.


100% šťava Malina v našej ponuke – pozrieť ponuku